Flavonoidele sunt pigmenți vegetali. Aceștia dau culori strălucitoare florilor, fructelor și legumelor pentru a atrage insectele polinizatoare. De asemenea, le protejează împotriva razelor UV și a ciupercilor.
Descoperite de Albert Szent-Györgyi, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 1937 odată cu descoperirea vitaminei C, el le numise inițial vitamina P datorită eficienței lor de a reduce permeabilitatea vaselor de sânge.
Proprietățile lor terapeutice:
Au calități antiinflamatorii, imunostimulatoare, antioxidante, anticoagulante și antitumorale remarcabile.
Cele mai recente studii dovedesc că previn diabetul, îmbunătățesc cogniția și, prin urmare, memoria, reduc apariția hemoroizilor, reduc riscurile cardiovasculare și sunt mai eficiente decât aspirina.
Flavonoidele cannaflavine sunt unice la canabis și dau florilor nuanța lor maro. În cazul soiurilor cu reflexe violacee, cum ar fi Blueberry, acestea sunt antociani, pigmenți purpurii cunoscuți și ca taninuri care se găsesc în vin.
Cannaflavinele B și C sunt, de asemenea, studiate pentru potențialul lor antifungic și anticancerigen.